Lipcse

Lipcse Kelet-Németország egyik legfelkapottabb úti célja, köszönhetően gazdag kulturális és zenei örökségének. A hajdani vásárváros legfontosabb tere a Markt a Régi Városháza épületével. A Szent Miklós-templom nevezetes az orgonájáról, míg a Szent Tamás-templomnak a Fiúkórusa világhírű. A legjobb kilátásért a Panorama Towert érdemes felkeresni. Kedvelt program a hajókázás a Karl-Heine-csatornán. A Lipcsei Új-tóvidék kedvelt rekreációs terület, a Cospuden-tónál található Szászország leghosszabb homokos strandja. A Red Bull Arénában a csapat pályára lépés előtt akár meccsnapi túrán részt venni.

madler passage lipcse

Lipcse legjobb látnivalók és programok

Lipcse németül Leipzig már a középkorban is a könyvnyomtatás, a tanulás és a művészet központja volt, és nagyban hozzájárult a reformáció mozgalmához. A zene városa, Bach és Mendelssohn otthona. Az egyik legélhetőbb európai városként emlegetik, területének egy harmadán parkok és zöld területek találhatók. Lipcse óvárosa kompakt, így a nevezetességek is könnyen bejárhatók.

lipcse régi városháza

Markt

A lipcsei Markt a városi élet és a kereskedelem központja volt évszázadokon keresztül, kedvező elhelyezkedése miatt különleges jogokat is szerzett – birodalmi vásárnak – nyilvánították. A tér ma is heti két alkalommal a városi piac színtere. Egyik legszebb épülete a reneszánsz stílusú Régi Városháza (Altes Rathaus). Az aszimmetrikusan elhelyezkedő tornya a fedett erkéllyel a főbejárat felett található. Anno és most igehirdetésekre használják, amelyet gyakran népviseletbe öltözött trombitások celebrálnak. Az árkád alatt régen fából készült üzletek és bódék álltak, amelyek még ma is láthatók, homlokzati oszlopsorokkal csak a 20. században egészült ki. A belsejében a Lipcsei Városi Múzeum állandó kiállítása látható, valamint a bálterem, a kincstár és a pinceboltozatok. A Markt ad otthont többek között az évente rendezett Bach-fesztiválnak. A piactól délnyugati irányban található a Szent Tamás-templom (Tomaskirche), amelynek világhírű a Fiúkórusa. A templomi kórus vezetője, és kántora 1723-1950 között maga Johann Sebastian Bach volt. A templom előtt lévő kis téren Bach szobra áll, valamint a Bach-kutatóintézet (Bosehaus).

Leipzig Markt

Naschmarkt

Az üzletekkel és éttermekkel szegélyezett kis Naschmarkt Lipcse egyik legszebb tere, a neve onnan származik, hogy egykor itt kereskedtek gyümölccsel. Fő látnivalója a kora barokk stílusú Régi Tőzsde, amely Lipcse legrégebbi barokk épülete is egyben. A 17. századtól a kereskedők reprezentatív találkozóhelye volt- üzletkötésre, aukciókra használták és váltókkal kereskedtek-. Az épület ma koncertek, színházi előadások, és kongresszusok helyszíne.

leipzig naschmarkt

Nemzetek csatája emlékmű – Völkerschlachtdenkmal

Nemzetek csatája emlékmű Lipcse egyik jelentős látnivalója, a város délkeleti felében található. A Wilhelmini építészeti iskola remekműve, egyben Európa legnagyobb háborús emlékműve. A gránitból készült emlékmű építése 15 évig tartott, és lenyűgöző a mérete, 91 m magas. Kilátóként is működik, különösen az esti városfények idején nyújt kellemes látványt. A legfelső szinten lévő kilátóplatformját 364 lépcsőn keresztül lehet elérni.

Leipzig Völkerschlachtdenkmal

Szent Miklós-templom – Nikolaikirche

Az 1165-ben épült Szent Miklós-templom Lipcse legrégebbi temploma, és egyben neves látnivalója. Az eredetileg román stílusú templomot az évszázadok során gótikus templommá bővítették, a fő tornya csak a 18. században épült hozzá. Leghíresebb látnivalója a 6804 síppal rendelkező orgona. Olyan események helyszíne volt, mint Luther első prédikációja 1539-ben, és Bach a János passiót itt adta elő elsőként, vagy az NDK békemozgalom is itt kezdődött 1989-ben.

leipzig nikolaikirche

Augustusplatz

Lipcse másik fontos tere, amelyet a 18. században alakítottak ki, és a világháború előtt az egyik legszebb tér volt, de súlyosan megrongálódott. Ma fontos közlekedési csomópont, és olyan új építmények formálták az arculatát, mint a Lipcsei Egyetem és a Paulinum templomszerű épülete, az üvegezett Gewandhaus, az Augusteum, és az Új Színház helyén álló Lipcsei Operaház. A 142 m magas gránitból és üvegből álló Városi toronyház a Panorama Tower, ahonnan 120 m magasból a legjobb panoráma nyílik a városra. Az 1886-ból származó Mende-kút, amely a Gewandhaus előtt áll, a közelmúltban lett felújítva. A Demokrácia harangja az 1989. október 9-i békés forradalom emlékére szólal meg hétfőnként.

leipzig augustusplatz

Mädler-Passage

Lipcse egyik különlegessége a megőrzött átjárók, a mérete egyedülálló Európában. Az 500 éves átjárórendszer az egyes utcákat és udvarokat köti össze. A hajdani vásárvárosban szintén a kereskedés helyszínéül szolgáltak, a fedett sikátorokban még a kocsik is kényelmesen keresztül tudtak hajtani, és az árusok számára is védelmet nyújtottak. A leghíresebb árkád a Mädler-Passage, amelynek a bejárata a Régi Városháza déli végével szemközt található. Teljes hossza 140 m, a nyolcszögletű rotundán keresztül egészen a Neumarktig tart. Egy világszínvonalú építészeti örökség, amely a száz évvel ezelőtti polgári házkultúra építészeti pompájának bizonyítéka. A négy tágas felső emeletével összesen nyolcezer m2 kiállítótérrel rendelkezik, a teljes szerkezetet üvegtető borítja, amely a maga korában építészeti remekműnek számított. A többi lipcsei átjáróval összehasonlítva egyedi, mivel nem csak összeköti az utcákat, hanem vásárlóárkád is egyben.

leipzig mädler passage

Gohliser Schösschen (Musenhof am Rosantal)

A Gohliser Schösschen a békés Auenwald közelében, Lipcse északi részén a Gohlish kerületben található. Az utolsó megmaradt palota, 1755-ben épült, a szász kultúrtörténet egyik gyöngyszeme. Három szárnnyal, egy toronnyal, melléképületekkel, és egy rendezett palotakerttel rendelkezik. A palota dekoratív szobái, az antik fali díszek és a bálterem freskói tárlatvezetés keretében tekinthető meg. A palotában 1985-ig a Bach-archívum működött, napjainkban magánrendezvények, esküvők és koncertek helyszíne.

leipzig Musenhof am Rosantal

Karl-Heine-csatorna – Karl-Heine-Kanal

A Plagwitz az egykori iparnegyed Lipcse új felkapott területe, a névadója ötlete volt még a 19. században, hogy egy csatornán keresztül Lipcsét Saaléval összekösse. Bár csak nagyjából 3 km hosszú, a csatornát kellemes sétautak és kerékpárutak határolják, és 15 híd alatt halad át. Kedvelt szabadidős program a hajókirándulás, a motorcsónakos túrák illetve a kenuzás. A kék hálózat része, amely Lipcsétől a Cospuden-tóig vezet.

lipcse karl heine kanal

Red Bull Arena Leipzig

Red Bull Arena az RB Leipzig otthona, híres a lenyűgöző építészetéről. A Red Bull Arena területén egy klubbolt is található, és vezetett stadiontúrákon, különleges éjszaki túrákon (és exkluzív csoportos túrákon) lehet részt venni, amely a következő helyszínekre vonatkozik: a stadionbelső (pályák), az öltöző, a katakombák, a vegyeszóna, a klubbolt, és a sajtókonferencia terem is látogatható. Lehetőség van meccsnapi túrára is valamelyik Bundesliga mérkőzés előtt- közvetlen a kezdés előtt megtekinteni pár VIP helyet, vagy megtapasztalni a hangulatot a vegyes zónában, és az öltözőben meccsnapon.

Red Bull Arena Leipzig

Lipcsei-tó – Cospudener See

A Cospuden-tó Lipcse déli szélén található, a Lipcsei Új-tóvidék (Leipziger Neuseenland) tavaihoz hasonlóan egykor a külszíni bánya területe volt, amelyeket a bányabezárás után – rekreációs célokból- elárasztottak. A 23 mesterséges tó közül a Cospuden-tó a leghíresebb. Ma népszerű rekreációs terület és Lipcse legszebb szabadidős oázisa. A tó északi részén Szászország leghosszabb homokos strandja található, ahol a kristálytiszta vízben lehet lubickolni, supozni.

Leipzig Cospudener See

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Leipzigerseen.de