Augsburg

Augsburg a víz városa, fő látnivalója a Rathausplazton lévő Városháza és Perlach-torony. A közelben található a Weberhaus, amely Augsburg tíz legszebb látnivalóinak egyike. A Schaezler-palota egy pazar rokokó stílusú városi palota. Az óváros részét képezik a Lech- csatornák, melyeknek kiemelt szerepe volt a város gazdagságában és lakóinak jólétében. Az Augsburger Puppenkiste Németország leghíresebb bábszínháza, a múzeumában az összes híres figura megtekinthető.

Augsburg legnépszerűbb látnivalók és programok

Augsburg Bajorország harmadik legnagyobb városa München és Nürnberg után, egy mozgalmas egyetemi város. Bámulatos barokk és gótikus épületekkel rendelkezik, és a víz városaként is emlegetik. Az augsburgi vízgazdálkodási rendszer része az UNESCO Világörökségnek, és a Lech- csatornákkal is pályáznak a Világörökségi listára.

augsburg látnivalók

Rathausplatz

A Városháza téren található a késő reneszánsz stílusú városháza, és a Perlach torony, amelyek Augsburg fő nevezetességei. A városháza külső és belső munkálatai 1614-1624 között zajlottak, ekkoriban Augsburg fontos kereskedelmi és pénzügyi város volt – erre utal a homlokzatán lévő parlagi sas, és a felette lévő rézfenyő. A 14 m magas Arany Csarnok (Goldener Saal) az épület harmadik emeletén található. A nevét az aranyozott díszítésről kapta, a német reneszánsz belsőépítészet gyöngyszeme. A 2. világháborúban súlyosan megrongálódott és hosszas restaurálással állították helyre. Az Arany Csarnokhoz négy fejedelmi szoba is csatlakozik, a kazettás mennyezetű, faburkolattal ellátott Hercegi terem (Fürstenzimmer) ma esküvők helyszíne. A Városháza téren és környékén rendezik a híres Augsburg Christkinlesmarktot, amely Németország egyik legszebb karácsonyi vására. A városháza erkélyének párkányán látható péntektől vasárnapig (18 órakor) az Augsburger Engelesspiel, a népszerű angyaljáték. Fénypontja, amikor a 23 angyal december 23-án levonul a városház előtti térre.

Augsburg Rathausplatz

Turamichele fesztivál

A Rathausplazt népszerű eseménye a Turamichele fesztivál, amely Németország legrégebbi gyermek fesztiválja. A családos eseményt szeptember 29-én Szent Mihály napján tartják, mivel a legenda szerint Szent Mihály arkangyal egy sárkányt kergetett el az augsburgi erdőkből. Ilyenkor a tér vásári forgataggal telik meg, és léggömböket eresztenek közösen. Látványos fénypontja, ahogy minden órában a figurák előjönnek a Perlach-toronyból. Bár az eredeti Elias Holl által épített figurák megsemmisültek, két új mozgatható figurával pótolták őket.

Augsburg Turamichele fesztivál

Perlach-toronyPerlachturm

 A Városház mellett álló Perlach-torony 989-ben őrtoronyként épült. A 70 m magas torony a város egyik legmagasabb épülete, és az erkélyéről panorámás kilátás nyílik a környékre. A mai megjelenését, és végleges magasságát az 1610-es években érte el, például egy harangos óraművel, és lámpás formájú kupolával látták el. Jelenleg felújítás alatt áll, így csak kívülről tekinthető meg.

Augsburg Perlachturm

Óváros – Altstadt

A mediterrán hangulatú óváros csak pár lépésre van a városközponttól, kicsit olyan, mintha egy olasz városkában járnánk, mentes az átmenő forgalomtól. A szűk sikátorokban magas, évszázados házak találhatók, és hangulatos kisüzleteknek, galériáknak, ékszerüzleteknek adnak otthont, érdemes vacsorázni, ebédelni valamelyik éttermében, vagy a séta után megpihenni az egyik kávézójában. Az óváros részét képezik a Lech-folyó csatornái is, ahol többször a felszínre bukkannak, és igen hangulatos látvány.

Augsburg Moritzplatz

Ausburgi katedrális– Ausburger Dom

A városközpontból közeledve az Ausburger Dom összetéveszthetetlen a jellegzetes alakjáról. Az óváros északi részén található román kori templom korábbi lakóépületek helyén, és egy összeomlott templom helyén épült. 1065-ben szentelték fel, a tornyait az 1070-es években adták az oldalfolyosóihoz hozzá. Fő látnivaló a központi hajóban lévő öt ólomüvegablak a prófétákkal, ezek közül a Mózes ablak a legújabb, 1550 környékén készült. Híres a 14. századi figurás Mária-kapuja, amellyel 1340 körül egészült ki.

Ausburger Dom

Schaezler-palota – Schaezlerpalais

Az 1770-ben épült Schaezler-palota a városközpontban a Maximilianstrassén található. A rokokó stílusú városi palota a 18. század legjobb állapotban fennmaradt korabeli magánépülete. Az épületet egy helyi bankár építtette, a maga korában a legpompásabb augsburgi városi ház volt. Fő látnivalója a bálterem és annak mennyezetfestménye. A bálterem megnyitóján maga Marie Antoinette táncolt. A Német Barokk Galéria egy hatalmas szobalakosztály, amely a bálterembe vezet. A földszinten található a Steiner Collection – a fordított üvegfestészet művészete – egy része, a második emeleten pedig a Karl Magdalene Haberstock Alapítvány festmény gyűjteménye látható. Évente több alkalommal különféle témákban is tartanak különleges kiállításokat. A rokokó palotakert a városközpont kedvelt szabadidős helyszíne, és ingyenesen látogatható. A Katarina templomban található Állami Galéria átmenetileg zárva tart.

Augsburg Schaezlerpalais

Történelmi Lech-csatornák – Lechkanäle

A Lech-csatornák több mint ezer évesek, már az 1276-os városi oklevél is említi őket. Az óvárosban található csatornák központi jellegzetességei a város történetének és fejlődésének. Egyrészt városárokként védekezésre használták, másrészt nélkülözhetetlenek voltak a malomkereket működtető kézműves vállalkozások számára. A későbbiekben pedig a gyárakhoz és az áramtermeléshez használták. Nagyrészt eredeti állapotúak, és az UNESCO Világörökség címre is pályázik. A csatornák felfedezésére számos szervezett túra indul az óvárosból.

augsburg lechkanäle

Víztornyok – Wassertürme

A Vörös kapu víztornyai Közép-Európa legrégebbi hasonló jellegű építményei, nemcsak látványosak, de jól szemléltetik Augsburgnak a vízzel való szoros kapcsolatát. A Nagy Víztorony 1416-ban épült elsőként, majd később a Kisvíztorony. Mellettük található a Vöröskapu vízmű – amely Németországban a legrégebbi vízmű -, a szabadtéri színpad, és az egykori Szentlélek Kórház épület benne a bábszínházzal. A Fünfgratturm védőtorony a keleti városfal részeként épült 1454-ben, érdekessége, hogy közvetlen a vízre épült.

Augsburg Wassertürme

Bábszínház Múzeum – Puppenkiste Museum

Az Ausburger Puppenkiste egy 1948 óta működő marionettszínház, ahol felnőtteknek és gyerekeknek is tartanak színvonalas előadásokat. A Die Kiste múzeum a Spitalgasse 15. szám alatt található, ahol az összes híres bábfigura megtalálható, pl. Jim Knopf, Lukas mozdonyvezető, Kalle Wirsch, és Tomcat Mikesch. Megnyitása óta több mint egymillió látogatója volt, minden hónapban családok ezrei keresik fel más szövetségi államból is, a maga nemében, Európában a legfelkapottabb bábszínháznak számít.

Augsburg Puppenkiste

Weberhaus

A Morisplatz éke a színes homlokzatú Weberhaus, amely a Rathausplatz közelében található. A gyönyörű épület a korabeli takácsmesterek céhháza volt, 1389-ben épült. Az évszázadok során többször is megsemmisült – tűzvész, időjárás, háború által, ezért többször is újjá kellett építeni, 1950-ben teljesen.

Augsburg Weberhaus

Fuggerei

Augsburgban található a Fuggerei, amely a világ legrégebbi szociális településének számít. A 16. században a gazdag és sikeres kereskedő Fugger alapította az elszegényedett helyi polgárok számára. 1514-1523 között 67 házat, 140 lakást, templomot és adminisztratív épületet emeltetek, és a lakók éves bérleti díjként egy rajnai guldent (ma 0,88 euro) fizettek. A bérleti szerződés része volt a napi három imádság is a Fugger család lelki üdvéért. Ma az utolsó megmaradt ház három szobája látogatható, és a Fuggerei Múzeumnak ad otthont.

Augsburg Fuggerei

Zsinagóga – Synagoge

A 100 éves épület Európa egyik legszebb zsinagógája, és az egyetlen Bajorországban, amelyik túlélte a nemzetiszocialista terrort. A progrom-éjszaka okozta károkat 1974-1985 között állították helyre. Az épületben működik az Augsburg Schwaben Zsidó Múzeum, és a város kultúrtörténetét mutatja be.

Augsburg Synagoge

Brunnen

Augsburg monumentális szökőkútjai a Maximilianstrasse mentén találhatók. A három reneszánsz szökőkút (Augustus, Merkúr és a Herkules-kút) a császárváros három osztályrendszerét jelképezik. A legrégebbi és a legszebb díszítésű a Rathausplatzon áll, az Augustus alak 2,5 m magas, a négy szökőkútfigurája a város négy folyóját szimbolizálja. Az eredeti bronzdíszeket a Maximilian Múzeum fedett udvarán lehet megtekinteni, mivel a környezeti hatások miatt a bronz alakokat másolatokra cserélték.

Augsburg Brunnen

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Augsburg-tourismus.de

Kapcsolódó cikkek: