München látnivalók

München Németország harmadik legnagyobb városa, a sör és a művészet városaként ismert. Az Oktoberfest az egyik leghíresebb és legtöbb látogatót vonzó eseménye. A város szíve a Marienplatz, ahol olyan híres látnivalók találhatók, mint az Új Városháza, és a Glockenspiel. A Deutsches Museum a világ egyik leglátogatottabb tudományos és technológia múzeuma. München látványos nevezetessége a 291m magas Olimpiatorony.

München legnépszerűbb látnivalói

Marienplatz, és a Neues Rathaus

A történelmi belváros központja a Marienplatz, és a 12. század óta itt történnek a legfontosabb városi események a Mariensäule közelében. A nagy nyitott tér nemcsak a városba érkező turisták kedvelt helye, hanem a karácsonyi vásár, és a bajnoki ünnepségek helyszíne is.

München Marienplatz

Neues Rathaus és a Glockenspiel

A Marienplatz fő látnivalója a neogótikus Új Városháza (1905) impozáns épülete, amelynek homlokzatát számos vízköpő és szobor díszíti. A híres órajátéka iránt egész évben nagy az érdeklődés. A Glockenspiel naponta két alkalommal, 11 órakor és 12 órakor látható. A 12 perces órajáték alatt a torony belsejében táncolnak, forognak az életnagyságú alakok. Az attrakció a város történetét ábrázolja, például a híres Schäfflertanzot, vagy V. Vilmos herceg menyegzőjét. A harangjáték délben hallható, de csak március és október között. A városháza tornya az egyik legjobb városi nézőpont, ahová lifttel is fel lehet menni.

München Neues Rathaus Marienplatz

Frauenkirche

A 15. században épült Frauenkirche München legjelentősebb vallási épülete. A 2. világháborúban templom is súlyos károkat szenvedett. Az ikertornyú, késő gótikus stílusú templom a város fontos szimbóluma. A tornyai kb. 100 m magasak, és a déli toronyban kilátó is működik, előnye hogy ide akár lifttel is fel lehet menni. A jellegzetes zöld „harcsa csuklyával” csak jóval később egészült ki. A belseje más gótikus templommal összehasonlítva igen egyszerű, nevezetes látnivalója a bejárati csarnokban található ördög lábnyoma, és az oltárterületen lévő 16. századi automata óra. A templomban rendszeresen tartanak orgonahangversenyeket.

München Frauenkirche

Nympenburg palota

A 17. századi barokk kastély (Schloss Nyphenburger) a bajor királyoknak és a választófejedelmeknek volt a nyári rezidenciája. Németország egyik legnagyobb kastélya, amely a későbbiekben egy komplexummá alakult, és rokokó és neoklasszikus stíluselemekkel is bővült. Látnivalói a Kőcsarnok két oldalán található fejedelmi lakó- és fogadószobák és a Steinerner Saal a freskóciklusával. A főépületben több múzeum is található, a Nymphenburger Porzellan Museum és a Mensch und Natur, a MarstallMuseum. Palotaparkja München népszerű rekreációs területe, kedvelt program a gondolázás a központi csatornán.

München Nympenburg palota

Residenz

Az óváros kihagyhatatlan látnivalója a Residenz, amely különböző stílusok keveréke. Az egykori luxuspalota a 2. világháborút követően szintén aprólékos munkával lett helyreállítva, visszaadva a régi pompáját. II. Ludwig őrült király építette, és az általa épített kastélyok ma az ország leglátogatottabb turisztikai helyszínei, mint például a mesébe illő Neuswanstein kastély. Legjobb látnivalója a 16. századi reneszánsz csarnok az Antikvárium, amely méretével (220 m hosszú) is lenyűgözi a látogatókat. Aki csak rövid időt tölt a városban, és nincs ideje a pazarul díszített a belső termeket (120 szoba) megtekinteni, annak érdemes legalább körbe sétálni és a homlokzatában gyönyörködni.

residenz münchen

Deutsches Museum

A Deutsches Museum München kihagyhatatlan látnivalója, a legnagyobb tudományos és technológia múzeumok egyike. A Múzeum-sziget húszezer négyzetméteres kiállítóterületet foglal magába. Modern és hagyományos múzeum is egyben, 50 különböző témát fed le (pl. kémia, robotika, atomfizika, elektronika, hangszerek, stb), ahol eredeti tárgyakon és modelleken keresztül mutatják be a technológia és a természet törvényeinek működését. Húsz állandó kiállítással rendelkezik, a gyűjtemény 125 ezer tárgyat tartalmaz az első autóktól az elektronmikroszkópig. Az újranyitott Elektronika részlegen látható a hatalmas installáció a „Scrap Tornado”. Népszerű látnivaló a Múzeum-szigeten található VRLab – a digitális technológiák múzeumi alkalmazása -, legújabb programja az interaktív VR-élmény az Emperor. A Kids’s Kingdom területet kifejezetten a 3-8 éves gyerekek számára alakították ki.

München Deutsches Museum

BMW Múzeum és a BMW Welt

BMW Múzeum és a BMW Welt két különböző létesítmény, és mindkettő az Olimpiai Parkban található. A múzeum egy kortárs, kerek fémhéjú építmény, főként a cég történelméről és múltbeni modelljeiről szól – a vezetett túrán a legvonzóbb, egyben legértékesebb 125 autó, és motor tekinthető meg. A BMW Múzeumot 1973-ban alapították, majd 2008-ban újratervezték és jelentősen kibővítették. Egy lebilincselő időutazás a márka történetébe, jelenébe és a jövőjébe.

A BMW Welt Bajorország egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója, a futurisztikus épületben egy hatalmas bemutatóterem foglal helyet, ahol a BMW csoport összes márkája (BMW, BMW M, MINI, Rolls-Royce, BMW motorok) láthatók. Ezenkívül lehetőség van üzemlátogatásra is a BMW csoport müncheni főüzemében. Az egyórás tárlatvezetés nagyjából 3 km hosszú útvonalon zajlik, és az autógyártás kulisszatitkaiba lehet betekinteni.

München BMW Múzeum

Tierpark Hellabrun

Az Isar parton lévő Hellabrun Állatkert egy egyedülálló természetvédelmi terület, a világ első geoállatkertje. Minden kontinens egzotikus és őshonos faja látható, több mint 750 állatfaj otthona. Több faj is él együtt a tágas kifutókban. Az állatok 1928 óta kontinensek szerint vannak elhelyezve. Például az afrikai zsiráfszavannán zsiráfok, antilopok, csimpánzok, gorillák láthatók. Amerikai állatai területen például a hatalmas erdei bölények, Humbolt-pingvinek, lámák, és sörényes fókák láthatók. Ázsia állatai képviselik például a szibériai tigrisek, ázsiai elefántok. Az ausztrál állatfajok közül láthatók vörös óriáskenguruk, emuk, Wallaby kenguruk. Európa állatai területen élnek a jávorszarvasok, kecskebakok, farkasok. A sarki világ állatai a jegesmedvék, hóbaglyok, sarki rókák, pingvinek, és számukra szélsőséges hideg ökoszisztémát alakítottak ki. Az állatkert a kijelölt látogatói útvonalon járható be.

Tierpark Hellabrun München

Allianz Aréna

Az Allianz Aréna München legfelkapottabb látnivalója, a világszínvonalú futball, az FC Bayern otthona. Németország egyik legnagyobb futballstadionja, több mint 75 ezer főt képes befogadni. A szurkolóknak számtalan túrát kínál, például exkluzív mérkőzésnapi túrát, VIP túrát, FC Bayern Múzeum + Aréna túrát, FC Bayern Múzeum + Aréna View túrát. Az FC Bayern Múzeumban számtalan trófea, kiállítási tárgy látható és az innovatív médiatechnológia teszi emlékezetessé. Az Allianz Aréna területén érdemes az FC Bayern Store-t felkeresni, ahol az 1000 m2-es területen megtalálhatók a német rekordbajnokok eredeti mezei, zászlók, Berni az FC Bayern kabalafigurája a rajongói cikkek széles választéka mellett.

allianz aréna münchen

München nevezetes látnivalók, programok

Történelmi látnivalók

Kaiserburg

Az Alten Hof a középkori óváros részében található, és a Császári kastély volt a Wittelsbach-dinasztia első székhelye. Az egykori várkomplexum a 2. világháborúban súlyosan megsérült, és az épületegyüttes helyét új épületekkel helyettesítették. A várkastély állandó kiállítása München történetét és I. Ludwig bajor császárt mutatja be. Különleges látnivalója a késő gótikus stílusú boltíves pince, valamint a Régi Udvarban található Majomtorony, amelynek legendája jól ismert a helyiek körében.

München Kaiserburg Alter Hof

Odeonsplatz

Az óvárosban található az Odeonsplazt, amelynek híres látnivalója a Feldherrhalle, amely ma társasági események, sörözések és fesztiválok helyszíne. Ez egy fedett külső galéria, és a firenzei Piazza della Signoria téren található Loggia dei Lanzi másolata. Történelmi jelentőséggel bír, mivel Hitler a hatalomra jutása után a náci gyülekezések helyszíne volt.

Odeonsplatz München

München történelmi városkapui

Az óvárosban három megőrzött városkapu található. A Marienplatznál találkozik a város keleti-nyugati tengelye a keleti Isartor városkapunál és a Karlstor kapunál. München második védelmi rendszereként épültek a 14. században. Ma a forgalmas sétálóövezet nyugati határvonala. Az Isartor egy szinte teljesen megőrzött városkapu (1285-1347) a város terjeszkedése miatt épült. A tornyaiban különleges múzeum található a Valentin-Karlstadt-Musäum. A torony nyugati felén lévő óra a bajor nép humorát idézi: az óramutató járásával ellentétesen halad. Harmadik megmaradt kapu a történelmi óvárosban a Sendlinger Tor, ma fontos közlekedési csomópont, és népszerű találkozóhely.

Isartor München

Peterskirche

A Szent Péter-templom München legrégebbi vallási épülete, a müncheniek csak Alte Peterként emlegetik, az óváros legmagasabb pontján áll. Népszerű látnivaló, mivel a Városháza tornya, és a Frauenkirche déli tornya mellett a Peterskirche 91 m magas tornya kínálja a legjobb panorámát a Marienplatzra és a városra.

peterskirche münchen

München leghíresebb múzeumai

München világhírű múzeumokkal rendelkezik, ideális úti cél a kultúra és a művészet szerelmesei számára. Érdemes felkeresni a Deutsches Museum társintézményeit is, például a Bavariaparkban található a Közlekedési Múzeum, amely a pálya- és közúti járművek lebilincselő gyűjteménye. Legizgalmasabb látnivalói az 1886-ból származó Benz Patent Motor Car, a BMW világrekorder motorkerékpárja, a Puffing Billy gőzmozdony. A Repülési Múzeumban összesen 70 repülő tárgy – minden korszak repülőgépe (repülőgépek, modern vadászgépek) látható. Különleges látnivaló a Liliental vitorlázógép, és az Eurofighter. Ezenkívül érdekes az Üvegműhely hangár – ahol közelről tekinthető meg, hogy hogyan tartják karban a járműveket -, vagy a helikopter-szimulátor.

Alte Pinakothek München

Az Alte Pinakothek Európa egyik jelentős művészeti múzeuma. Híres a 14. és 18. századi európai mesterek (pl. Dürer, Rembrant, Boticelli és Leonardo da Vinci) gyűjteményéről, több mint 700 műalkotás látható. A Neue Pinakothek a 20. és 21. századi modern, és kortárs művészek munkáit kínálja, (pl. Paul Klee, Salvador Dali, Picasso, Joan Miro).

A város szívében található Kunsthalle München Németország egyik legrangosabb kiállítási helyszíne, ahol különféle témákban (fényképezés, divat, dizájn, festészet, szobrászat) évente három alkalommal rendeznek nagyszabású kiállítást.

Kunsthalle München

München sport és szabadidős programok

Angolkert és az Eisbachwelle

A München középpontjában található zöld oázis a világ egyik legnagyobb belvárosi parkja. A déli részen egy eldugott kis szigeten egy japán teaház is található. A park bejáratánál lévő sebes folyású Eisbach patak felkapott turisztikai látnivaló. Az Eisbachwelle kedvelt helye a folyami szörfösöknek és a sport iránt érdeklődőknek.

München Eisbachwelle

Olimpia Park

Az Olympiapark (1972) egy figyelemre méltó példája egy olimpiai helyszín újrahasznosításának. A München északi részén található terület egy rekreációs és kulturális központ. Népszerű programja a Stadiontető mászás (Zeltdach-tour) az Olimpiai Stadion felett. Az Olimpia Park központjában található a Sea Life München, amely 1600 állat otthona. Az élményakváriumban 39 akvárium és 6 terrárium található. A víz alatti alagútban és a panorámaablakon keresztül Németország legnagyobb cápafajtái csodálhatók meg. Az Olimpiai Parkban található még a 291m magas Olimpiatorony, amelynek különlegessége a forgóétterem, és a 190 m-es magasságban lévő kilátóteraszai. Kedvező időjárási körülmények esetén nemcsak Münchenre, hanem Salzkammerguttól egészen az Allgäui-Alpokig lehet ellátni.

München Olimpia Park

Isar part

Az Isar part népszerű szabadtéri programokra, grillezésre és sportolásra, München egyik legfontosabb rekreációs területe. Az Isar München területén mintegy 14 km hosszan húzódik, és egyes kijelölt helyein lehetőség van nyaranként csónakázásra, tutajozásra és úszásra.

Isar München

Maria Einsiedel természetes medence

A nyári melegben igen kedvelt úszásra és pancsolásra az Isar-csatorna mentén található szabadtéri medence. Különlegessége, hogy a medencén 400 m hosszan folyik át az Isar-csatorna, miközben a víz biológiai tisztítását a mikroorganizmusok végzik el. Rendelkezik úszómedencével, gyerekpancsolóval, valamint külön naturista terület is található családok és nők számára.

Maria Einsiedel München

München a sör városa

Oktoberfest

München világhírű a söréről és itt található Európa legnagyobb sörfőzdéje. Az Oktoberfest a világ egyik leghíresebb ünnepélye, München egyik legfontosabb eseménye. 1810-től rendezik meg, jelenleg a Theresienwiese területén, évente nagyjából hétmillió látogató érkezik a világ minden tájáról az eseményre.

München Oktoberfest

Hofbräuhaus

Az óvárosban található Hofbräuhaus München ikonikus sörözője, amelyet a világ egyik legjobbjaként emlegetnek. A sörfőzdét 1589-ben alapították, és utoljára 1896 végén főztek itt sört. A háromszintes neoreneszánsz épületet sörözőként (1828) maga I. Ludwig király nyitotta meg. A söröző belső termeiben és a sörcsarnokában egyidőben 2500 fő fér el, és a hangulatos sörkertben további 400 vendéget tudnak ellátni. A vendégeket népviseletbe öltözött pincérek szolgálják ki, az étlapon tipikus bajor specialitások találhatók meg. A söröző a Platzon, a Marienplatztól pár perces távolságra található.

München Hofbräuhaus

München utazás

München szállás

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Muenchen.de, Getyourguide, Kunsthalle-muc.de, Bergfex.de, Swm.de

Kapcsolódó cikkek: