Nürnberg

Nürnberg látnivalók

Nürnberg Németország egyik legnépszerűbb úti célja. A nürnbergi vár Európa egyik legjelentősebb császári palotája volt, és innen nyílik az egyik legjobb kilátás a városra. A Hauptmarkt népszerű látnivalója a Frauenkirche a művészi órával. Nürnberg a föld alatt is izgalmas csodákat rejt, titkos alagutak, vízvezetékek, régi sörpince rendszerek, és hidegháborús bunkerek tekinthetők meg. A Deutsche Bahnnak szenteltek múzeumban látható például a legendás Adler gőzmozdony mása. A Tiergarten Nürnberg Európa egyik legrégibb és legnagyobb állatkertje.

Nürnberg látnivalók és nevezetességek

Nürnberg legérdekesebb látnivalók, programok

Nürnberg Bajorország második legnagyobb városa, a virágkorát a 15. és 16. században élte, és számos épület őrzi a korabeli hatalom és pompa emlékét.

Óváros – Altsadt

Nürnberg óvárosa az egyik legrégebbi és legjelentősebb német történelmi városrész. Habár a középkori építmények jelentős része a második világháborúban teljesen megsemmisült, az épületeket gondosan, és valósághűen újjá építették, így az óváros ma is olyan látványt nyújt, mint egykor. Fő látnivalója a középkori piactér, és a középkori erőd. A területe gyalogosan könnyen felfedezhető, illetve a turisztikai kisvonattal (Bimmelbahn), amely a legfontosabb attrakciók mellett halad el. Nürnberg egyik különlegessége az óvárost öt km hosszan határoló jól megőrzött városfal, amelyet a mellette futó ösvényen keresztül körbe lehet sétálni.

nürnberg altstadt

Császári vár – Kaiserburg

A nürnbergi vár Európa egyik legjelentősebb császári palotája, és középkori erődítménye volt, egyben Németország legfontosabb várainak egyike. Az írások 1105-ben említik először, az összes, 1050-1571 között uralkodó német-római császár – legalább átmenetileg tartózkodott a várban. A 351 m magas homokkőből épült erődítmény az óváros látképét uralja, és ez az egyik legjobb kilátópont. Fő látnivalói a román stílusú kettős kápolna a feszülettel, a 47 m Mélykút, a Sinwell-torony, és a császári vármúzeum, ahol számtalan fegyver, páncél, és felszerelés (nyergek, hevederek) látható. A látnivalók vezetett túra keretében tekinthetők meg. A Burggarten és a Maria Sibylla Merian Garden ingyenesen látogatható. Az egykori istálló a vár alsó részében található, ma az ország legmodernebb és legnagyobb ifjúsági szállója.

nürnberg kaiserburg

Piactér – Hauptmarkt

A tér népszerű attrakciója a Männleinlaufen (férfi pórázfutás), a művészi óra kis futó embere, amely Frauenkirche-ben látható naponta déli 12 órakor. A főtér híres látnivalója a 14. századból való Schöner Brunnen, amely Nürnberg leghíresebb szökőkútja. Érdekesség, hogy a második világháborúban a nem szállítható alkotásokat befalazták, így a Szép szökőkutat is. 40 figura díszíti, és a közelmúltban állították helyre az eredeti gótikus formában.

nürnberg hauptmarkt

 Lorenz-templom és a Szűzanya-templom

A két templom Nürnberg legfontosabb vallási intézményei, a Lorenzkirche messziről is jól látható. A gótikus stílusú templom építése 1243-ban kezdődött. A külső homlokzatán kő rozetta, a császári címer, és a Szent Lőrinc csillag látható. A belsejében található Lorenz-orgona, amely a világ legnagyobb orgonái közé tartozik. 16 harangja van, és az egyik a 14. századból származik. A templom a Lorenzer Platzon található. A szintén gótikus stílusú Frauenkirche a Hauptmarkt keleti oldalán található. Az erkélyéről nyitják meg minden évben a karácsonyi vásárt. Híres látnivalója a művészi óra (1509) a futó kisemberrel, amely a templom nyugati nyeregtetőjén található.

lorenzkirche nürnberg

Nürnbergi Állatkert – Tiergarten Nürnberg

Európa egyik legrégibb és legnagyobb állatkertje, a színvonalas látványosság 1902-ben nyitotta meg a kapuit. A komplexum szinte teljes mértékben megsemmisült a 2. világháborúban. Közel hétezer állat otthona a világ minden tájáról. Fő látnivalói az ázsiai oroszlánok, síkvidéki gorillák, hópárducok, és afrikai bivalyok. Az új delfin-lagúna egy különleges kültéri terület, egyben Németország első ilyen szabadtéri létesítménye, itt láthatók oroszlánfókák és delfinek. Az Aqua Park egy csendes szigetekkel övezett egység, ahol például a jegesmedvék, és a pingvinek élnek. Népszerű attrakció a Kleiner Adler kisvonat, amely 1:2 arányú mása az első német vonatnak.

Nürnbergi Állatkert – Tiergarten Nürnberg

Föld alatti Nürnberg – Nürnberger Unterwelten

Vár alatti erődítmények, és titkos átjárók

A föld alatti Nürnberg mélyen a várhegy alatt található, ahol tárlatvezetés keretében lehet a homokkőből épült kazamatákat, sziklafolyosókat, és a lyukas vízvezetékeket megtekinteni. A 16. századi alagútrendszer biztosította az ivóvíz kinyerését és elosztását a várba és a lyukas börtönökbe. A két km hosszú átjárók a középkorban titkosak voltak, mivel az ellenség is itt akart volna bejutni a városba.

Középkori lyukas börtönök – Mittelalterliche Lochgefängnisse

A Régi Városházát még 1322 környékén alakították ki. Mivel illetékes volt különböző ügyekben – lopás, gyújtogatás, rágalmazás – eljárni, így az un. lyukas börtönöket a boltíves pincében alakították ki. A kápolna a gyónások kikényszerítésére, kínzókamraként szolgált. Ma is látható 12 szűk és hideg cella, ahol az ítélet előtt teljes sötétségben kellett az ítéletig és a büntetés végrehajtásáig lenni – egy-egy cellában néha két fogoly volt összeláncolva -. Érdekesség, hogy a „szállásért” és az étkezésért fizetniük is kellett a raboknak.

Történelmi sziklajáratok – Historische Felsengänge

Nürnberg történelmében kiemelt szerepet játszott a sör, és a 14. század végén 40 sörfőzde működött. A helyi rendelet miatt a sörfőzéshez, és áruláshoz saját pincével is kellett rendelkezni, így jöttek létre a történelmi sziklajáratok. A sziklafolyosók a sziklapincékkel Dél-Németország legnagyobb összefüggő labirintusa. Látogatni vezetett túra keretében lehetséges, amely Bergstrasse 19. szám alatt lévő Altstadthof sörfőzdéből indul.

Világháborús bunkerek, atom bunkerek

A második világháború alatt Drezda mellett Nürnberg szenvedte el a legnagyobb csapást, szinte teljes egészében elpusztult. Mindezek ellenére számos pótolhatatlan műkincset sikerült megőrizniük: a nürnbergi Történelmi Művészeti Bunkerben (Historischer Kunstbunker) őrizték például a Lorenz- templom világhírű faszobrát és az Angyali Üdvözletet, a Frauenkirche híres műalkotásait (az ólomüvegeket, festményeket, valamint a Tucher-oltárt). Az egykori sörtárolásra szolgáló boltíveket átalakították, és minden olyan technikával felszerelték, amely által optimális körülményeket tudtak biztosítani.

Az atom bunkerek (ABC bunkerek) a hidegháború időszakából származnak, a főpályaudvar, és a Krebsgasse alatt tekinthetők meg vezetett túra keretében. A kétszintes, berendezett bunkerek két hétre nyújtottak volna védelmet nukleáris, biológiai és vegyi támadás esetén.

Hóhér hídja – Henkersteg

A téglával burkolt Hóhér hídja (1595) a Trödelmarkt és az Unschlittplatz között található. A nevét annak köszönheti, hogy a nürnbergi hóhér a szomszédos toronyban élt, és a középkorban ezen a hídon keresztül érkezett a városba, a kivégzés helyszínére. A híd elődje és a városfal egy része súlyos károkat szenvedett el az 1595-ös nagy árvíz során.

Henkersteg nürnberg

 Dürer ház – Dürer-Haus

Albrecht Dürer magyar gyökerekkel rendelkező művész, polihisztor a német reneszánsz egyik legkiválóbb művésze volt. Pályája csúcsán szülővárosában vásárolt egy többszintes házat, amely a vár alatt, az óvárosban található, és közel 20 évig alkotott benne. Jelentős, egyike a város aranykorából fennmaradt polgárházaknak. A ház múzeumként, kiállító teremként működik, Észak-Európa egyetlen fennmaradt művészháza. A korabeli bútorzattal berendezett lakás mellett időszaki kiállítások láthatók a Dürer-teremben a legjelentősebb festmények másolataiból. Ezenkívül korabeli nyomtatási technikákat mutatnak be a ház műhelyében, amely az eredeti műhely reprodukciója.

Nürnberg Dürer-Haus

Nürnbergi Közlekedési Múzeum – Verkhersmuseum Nürnberg

A több részlegből álló múzeum egyik része a DB Múzeum, amelyet teljes egészében Németország vasútjának a Deutsche Bahnnak szenteltek. Legendás vasúti járművek, például az Adler gőzmozdony mása látható, amely a vasút korszakát 1835-ben megindította. Továbbá a Nordgau gőzmozdony, a világrekorder S 2/6 Express mozdony, II. Ludwig király udvari vonata (szalon és teraszkocsi). Vagy egy bőrönd, amely az Auschwitz-Birkenau emlékhelyről származik, és a holokauszt szimbóluma. A Modelláriumban több mint kétezer vasútmodell látható, például a híres luxusvonat a VT 11.5 1:10 arányú modellje. A KIBALA kalandterület a DB Múzeum teljes egészében a gyermekek számára rendezte be, ahol játszva ismerhetik meg a különbséget gőzmozdonyok, a dízel, és az elektromos mozdony között. Látványosság még a KIBALA Expressz minivonat, és a vonatszimulátor.

Verkhersmuseum Nürnberg

Fotók: Pixabay, Bayern-online.de, Wikipedia, Kpz-nuernberg.de,

Kapcsolódó cikkek: