Regensburg

Regensburg Kelet-Bajorország népszerű turisztikai célpontja, az óvárosa a Világörökség része. Ikonikus látnivaló a Kőhíd, ahonnan csodálatos panorámát nyílik az óvárosra, valamint a gótikus katedrális, amely lenyűgöző sziluettjével uralja a városképet. A pazar Thurn und Taxis kastély az egyik legnagyobb európai magánkastély. A Dunai Hajózási Múzeum pedig két történelmi vontatóhajón tekinthető meg.

Regensburg Bajorország látnivalók

Regensburg legjobb látnivalók és programok

Regensburg köszönhetően a kedvező Duna-parti elhelyezkedésének egy virágzó, gazdag középkori város volt, emellett Európa központi politikai helyszíne is egyben. A kereskedő családok szoros kapcsolatban álltak Európa távolabbi városaival egészen Kijevtől Párizsig. A patrícius családok bámulatos épületeket hoztak létre a 13. és 14. században, amelyek a jelenlegi városképet is meghatározzák. Kedvelt úti célpont, ideális távolságra fekszik más dél-németországi látnivalóktól. Sokan érkeznek egynapos kirándulásra München felől, de Nürnberg is csak egy órás vonatútra van Regensburgtól.

Regensburg Bajorország

Óváros – Altstadt

Regensburg egész óvárosa az UNESCO Világörökség része, közel ezer műemléképület látható. Különleges abból a szempontból, hogy a 2. világháborút követően a történelmi épületeket gondosan helyreállították, és nem modern épületeket húztak fel. A hangulatos óvárosnak köszönhetően belföldről és külföldről is sok turista érkezik. Az óvárosban a nevezetességek egymáshoz közel találhatók.

regensburg altstadt

Kőhíd – Steinerne Brücke

A nyolc méter széles, és 310 m hosszú Kőhíd a legrégebbi, ma is létező híd Németországban. 1135-ben kezdték építeni gazdag regensburgi kereskedők kérésére, és sokáig az egyetlen Duna-átkelőhely volt Ulm és Bécs között. Fontos kereskedelmi útvonal volt és jelentős vámbevételt hozott a városnak, a híd a történelmi Stadtamhof kerülettel köti össze. Ma csak gyalogos és kerékpáros forgalom zajlik rajta. Három tornyából már csak a déli torony látható, amelynek a legfelső toronyőri lakásából körpanoráma nyílik a városra.

Regensburg Steinerne Brücke

Történelmi kolbászsütöde – Wurstkuchl

Közvetlenül a híd mellett, a Donaustrudelen van egy történelmi kolbászsütöde (1135), ahol a középkorban a kikötői munkások és a kőfaragók finom házikolbásszal, és savanyú káposztával kényeztették magukat. A Wurstkuchl gasztronómiai és turisztikai látványosság is egyben, és a világ legrégebbi és folyamatosan működő kolbászsütödéje.

Regensburg Wurstkuchl

Regensburgi katedrális – Dom St. Peter

Az egyik legjelentősebb látnivaló az óváros szívében található Szent Péter-katedrális, amely Németországban – a kölni dóm mellett – a gótikus építészet kiemelkedő példája. Az építése 1275-ben kezdődött, de a 105 m magas tornyai csak majd 200 évvel később kaptak tetőt. A 32 m magas homlokzatát számtalan apró részlet (sárkányok, démonok, szentek, oroszlánok) díszíti, kiemelkedő a 15. századi ólomüveg ablakai. A belsejében található a 15. századi szószék, és több kisebb oltár. A Domschatz a katedrális kincstára, ahol középkori és modern időkből származó tárgyak láthatók. Például a kb. 1400-ból származó regensburgi zománcdoboz, amely a francia királyi udvarok műhelyéből származik, vagy a 13. századi prágai Ottokár kereszt, amely az egyik legjelentősebb középkori ötvösmű.

regensburg dom st. peter

Városháza – Rathaus

A Városháza épülete a Rathausplatzon található, messziről felismerhető az 55 m magas tornyáról. A 13. században épült, mikor a város megkapta a szabad birodalmi város címet. Több részből áll, a Reichssaal (császári terem) épületet később kapcsolták hozzá, és az első német parlament találkozóhelye volt 1663-1806 között. Eredetileg bálteremnek épült, és kívülről is felismerhető a kétszintes kiugró ablakáról. Itt található a Turisztikai Információs Iroda és a Reichstag Múzeum. A pincéjében egy középkori kínzókamra volt, és egy régi páncélszekrényben eredeti középkori kínzóeszközöket őriznek, amely tárlatvezetéssel látogatható. A városházával szemközt található az 1686-ban megnyílt kávézó, amely Németország egyik első kávézója volt.

Regensburg Rathaus

Skót templom – Schottenkirche St. Jacob

Az óváros nyugati végén található román stílusú templom alapkövét ír szerzetesek építették még 1150-ben, és egy kolostort alapítottak. Fő látnivalója a Schottenportal, a díszes ajtó, amely az ország egyik legjelentősebb román kori műemléke. A 154 figurával díszített portálfal 8 m magas, és 15 m széles, és az épület északi részén található.

Regensburg Schottenkirche St. Jacob

Aranytorony – Goldener Turm

A négyzet alakú Aranytorony (1250) eredetileg egy kastélyépülethez tartozott, amelyet egy gazdag patrícius család építtetett státuszszimbólumként. Az 50 m magas, kilenc emelettel rendelkező épület az Alpoktól északra a legmagasabb lakótorony. Egy ideig étteremként működött, majd városi őrtoronnyá alakították át. Ma egy részében diáklakásokat alakítottak ki.

regensburg goldener turm

Thurn und Taxis kastély – Scloss Thurn und Taxis

A kiterjedt kastélyparkkal rendelkező Thurn und Taxis kastély az óváros szélén található. Az egyik legnagyobb európai magánkastély, és ma is a fejedelmi Thurn és Taxis család lakhelye. A vele szomszédos St. Emmeran templom is az egykori bencés kolostor maradványa. A kastélyt a háború után teljesen újjá építették. Látnivalói a bálterem, amely az európai nemesség aranykorát jelképezi, és az állami szobák. Az impozáns bútorok, az értékes kárpitok, és festmények a család egykori fényűző életébe engednek bepillantani. A Fejedelmi kincstár az úgynevezett régi istállókban található. A többszintes épület földszintjén bécsi Du Paquier porcelántárgyak, ékszerek, művészi díszítésű tubákos szelencék, arany és ezüst tárgyak láthatók. Az exkluzív fegyvergyűjtemény és a szolgák ruhái a felső szinten láthatók. Ezenkívül egy történelmi hintógyűjtemény is látható a lovardában. A kastély és a kolostor is csak 90 perces tárlatvezetés keretében látogatható.

Regensburg Scloss Thurn

Dunai Hajózási Múzeum – Donau SchiffahrtMuseum Regensburg

A Vashíd mellett található múzeum két történelmi vontatóhajón kapott helyet – az 1922/1923-ban épült Ruthof/Érsekcsanád kerekes gőzhajón és az 1942-ben épült Freudenau motoros vontatón. A diorámák, és makettek által a dunai hajózás technikája, és története ismerhető meg a tárlatvezetésen, és a belvízi hajósok munkáját mutatja be. Számos eredeti szoba látható, a Ruthof gőzgépet és a Freudenau dízelmotort is időnként elindítják. Érdekesség, hogy a Ruthof hajó Érsekcsanád mellett egy aknarobbantás következtében 1944-ben elsüllyedt, és 13 évvel későbbi kiemelése után Budapesten, az Újpesti Hajójavítóban végezték az utólagos rekonstrukcióját.

Donau SchiffahrtMuseum Regensburg

Porta Praetoria

A római kori emlék 179-ből származik, Regensburg legrégebbi épületmaradványa. A védőkapu jelentősége a 12. században szűnt meg, majd feledésbe merült. Csak 1885-ben fedezték fel egy régi sörfőzde bontásakor, ma is kapcsolódik az óvárosi falakhoz – egy sörkert hátsó ajtajaként szolgál.

regensburg porta praetoria

Sópajta – Salzstadel

A Sópajta az 1610-es években épült, közvetlenül a Kőhíd mellett található. A só mindig is nagyon jövedelmező üzletnek számított, és gyakran az arannyal egyenértékű volt. Ma is láthatók az évszázados masszív pillérei, amelyet többször is megerősítettek. A Világörökségi Látogatóközpontnak, és kávézóknak, üzleteknek ad otthont. Az állandó kiállítás keretében egy kétezer éves időutazáson lehet részt venni, a római alapítású tábortól a mai modern Regensburgig.

Regensburg Salzstadel

Góliát-ház – Goliathhaus

Nevezetes látnivaló a 13. századi Góliát-ház, amely helyi gazdag családok lakó- és kereskedelmi épülete volt. A hatalmas külső freskót 1573 körül erősítették rá, a monumentális festmény Dávid és Góliát harcát ábrázolja. A ház egyik lakója Oskar Schindler volt, aki a náci terrortól 1200 embert mentett meg, emlékét a hátsó részben lévő emléktábla őrzi. Az épület a Kőhíd közelében található, és csak kívülről tekinthető meg.

regensburg goliathhaus

Walhalla

A Walhalla egy klasszicista stílusú dicsőségcsarnok, magasan a Duna partján Donaustaufban található Regensburgtól 10 km-re. I. Ludwig bajor király építtette. A bejárati portálhoz 358 lépcső vezet fel, a belső tere gazdagon díszített márványlapokkal és domborművekkel. A dicsőségcsarnokban 130 márvány mellszobor, és 65 emléktábla látható.

Regensburg Walhalla

Hajókirándulás – Schiffahrten

Regensburg népszerű folyami körutazási célpont, és számtalan tematikus hajókirándulás érhető el. Érdemes a Klinger hajózási társaság által kínált 45 perces Walhalla hajótúrán részt venni, és útközben csodálatos panoráma nyílik az impozáns épületre. Illetve hosszabb körutat választani, amely az épület megtekintését is tartalmazza.

Regensburg Hajókirándulás

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Regensburgnow.de, Regensburg.de, Tourismus.regensburg.de, Regensburger-nachrichten.de

Kapcsolódó cikkek: