Würzburg

Würzburg látnivalók

A Majna parti Würzburg ideális egy rövid kiruccanásra, a jó bor mellett lenyűgöző építészeti alkotásokat kínál. Legismertebb látnivalója a Majna bal partján magasodó Marienberg erőd. Az óváros éke a Residenz, amely Európa egyik legfontosabb palotája. A látványos Szent Kilian-székesegyház Németország egyik legnagyobb román stílusú temploma. Kihagyhatatlan program az esti séta a kivilágított Alte Mainbrückén keresztül, és a hajókirándulás Würzburgból Veitshöchheimbe.

würzburg rezidencia

Würzburg legnépszerűbb látnivalók és programok

Residenz

A barokk stílusú Residenz nemcsak Dél-Németország, hanem Európa egyik legfontosabb palotája, része az UNESCO Világörökségnek. Gyakran emlegetik együtt a bécsi Schönbrunni kastéllyal. A barokk gyöngyszem 1720-1744 között épült. A belső elkészítésénél a kor kiemelkedő művészei vettek részt, például a híres freskófestők, Bossi és Tiepolo. A monumentális lépcsőháza az építőjének Balthasar Neumann zsenialitását tükrözi. Bár Würzburg épületei a 2. világháborúban súlyos mértékben megrongálódtak, a palota jelentős része épségben megmaradt: a lépcsőház, a császári terem, és a fehérterem, valamint a kertcsarnok is. A rokokó stílusú dísztermeket közel 40 évig tartó munkával restaurálták, az eredeti bútorokat és a kárpitokat is sikerült megmenteni. A Residenz a Würzburg Állami Galériájának, és a Bajor Állami Festészeti Gyűjtemény fiókgalériájának ad otthont. A hatalmas francia stílusú udvari kertet (Hofgarten) többször áttervezték és átépítették, díszei a barokk bástyák és a rokokó stílusú kovácsoltvas kapuk. Központi eleme a bonyolult díszítésű Pegazus szobor, és egy nagy tó a szökőkutakkal. A Hofgarten népszerű kirándulóhely és ingyenesen látogatható.

Würzburg Residenz

Marienberg erőd – Festung Marienberg

Az erőd a Majna bal partján a városközponttól nem messze található. A 2023-tól 2026-ig tartó jelentős felújítása miatt nem látogatható sem a magkastély, sem a belső várudvar és a Hercegi Kertek sem. Az erődítmény helyén már időszámításunk előtt egy kelta menedékhely volt, a kastélyegyüttes magja a Mária-templom (706), amely a legkorábbi szakrális épület a Rajnától keletre. A kastélyt 1201-ben alapították és a würzburgi herceg-püspükök rezidenciája volt. A fővárat 1600 körül reneszánsz kastéllyá alakították át. A svéd hódítást követően barokk stílusú erőddé alakították a Hercegi Kertekkel együtt, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra. A Museum für Frankonia, amely a barokk fegyvertárban található, és a kastély körüli sáncok továbbra is látogathatók.

Würzburg Marienberg

Neumünster, és a Lusamgärtlein

A Neumünster egy bazilika, amely az egykori szerzetesek temetkezési helye fölött épült. Az eredeti román templom a 11. századból, míg a díszes tornya és a kórusa a 13. századból származik. A hatalmas kupolával és a látványos homlokzattal csak 1710 körül egészült ki. Látnivalója a homokkőből készült Madonna, amely a kupolaterem oszlopos fülkéjében található. A belső tere a bombázás során nagy részben megsemmisült, néhány eredeti középkori és barokk rész szerencsére megmaradt.

A Lusamgärtlein egy román kori kerengő maradványa. Állítólag, aki a sírkövön virágot hagy, az vagy új szerelmet talál, vagy annak enyhül a szerelmi bánata – ezért mindig friss virágcsokrokkal van tele.

Würzburg Neumünster

Szent Kilian-székesegyház – Dom St. Kilian

A Szent Kilian-székesegyház a Residenztől nem messze található, az egyik legnagyobb német román stílusú templom. A képeslapra illő templomot 1040 körül kezdték építeni, és a keleti tornyaival csak 1237-ben egészült ki. A második világháborúban teljesen leégett, és a külsejét a régi formájában építették újjá. A Schönborn-kápolna a kereszthajóhoz csatlakozik, és a Schönborn családból származó herceg-püskökök temetkezési helye volt.

Würzburg Dom St. Kilian

Falkenhaus

A Falkenhaus a Szent Kilian-székesegyház közvetlen közelében található, a rokokó stílusú homlokzat az eredeti íves nyeregtetővel a maga nemében Dél-Németországban a legszebb. Az 1945-ös bombázás során a homlokzat részben leomlott, az épület teljesen kiégett. Régi fotók alapján restaurálták. Ma a városi könyvtárnak és a turisztikai információs irodának ad otthont.

Würzburg Falkenhaus

Alte Mainbrücke

A mai híd helyén álló első kőhíd 1120 környékén épült. Az árvizek miatt kétszáz év múlva új hidat kellett építeni. A pillérekkel csak az 1470-es években egészült ki. A hídkapukat és a tornyokat a barokk korban bontották el, és 1730 körül barokk szentek szobraival (12 db) díszítették. Az új híd 17,5 m széles, 185 m hosszú,és 8 boltívből áll. A 4,5 m magas kőfigurák a második világháborúban súlyosan megsérültek, de sikerült őket helyreállítani. A 19. századig a város egyetlen hídjaként működött, ma csak gyalogosok használhatják. Érdemes a hídon sötétedés után átsétálni, ilyenkor nemcsak a hídon található szobrok, hanem a bal parti tereptárgyak is ki vannak világítva. A kerékpáros és gyalogos alagút bejáratánál található a Burkader Tor (1680), amely Würzburg legrégebbi megmaradt városkapuja, és a hosszú átjáró a két régi városnegyedet köti össze.

Würzburg Alte Mainbrücke

Marktplatz és a Marienkapelle

A Marienkapelle, vagy más néven Lady-kápolna (1377) egy késő gótikus polgári csarnoktemplom, amely az Unteren Marktplatzon található. A tornyai 1480 körül épültek. Az íves portálok szobrokkal gazdagon díszítettek, az eredeti Ádám és Éva szobor a Frankonia Múzeumban látható. 1945-ben az intenzív bombázások alatt szinte a teljes óváros megsemmisült, és a kápolna fabelsője és a teljes tetőszerkezete is leégett. Az oltárait négy, 1514-ből származó táblakép díszíti, az ezüst Madonnát Johann Kilian 1680-ban készítette. Az oldalfolyosóiban frank lovagok és helyi gazdag polgárok sírja található.  A Marktplatz további látványosságai a Market Plaza vízkút, és a tornyos Rathaus.

Würzburg Marktplatz

Wallfahrtskirsche Käppele

A Käppele zarándoktemplom a 18. században épült, és a Würzburg felett magasodó Nikolausbergen található. Híres arról, hogy a kápolna oltárában lévő Pieta állítólag csodákat tett még 1650-ben – a hívők fényjelenségeket és spontán gyógyulásokat tapasztaltak -, amely a régió minden részéből idevonzotta a hívőket. Ma is fontos zarándokhely.

Würzburg Wallfahrtskirsche Käppele

Bismarckturm és a Stein-Wiin-Pfad

A Bismarck-torony a neves Würzburger Stein szőlőültetvényen található, és a Kő és borúton keresztül gyalogosan is elérhető. Népszerű kirándulóhely, és pazar kilátás nyílik innen egész Würzburgra a nyugaton a Marienberg erődre, keleten az óváros templomtornyaira, és az egyetemi kampusz épületére. Würzburg Németország nevezetes borvidéke, kedvelt túraútvonal a Kő és borút (Stein-Wiin-Pfad). A körkörös útvonal négy km hosszú, és egy vízszintes nyolcast alkot. Az útvonalon kihelyezett információs táblák segítségével szórakoztató módon ismerhető meg a helyi borkultúra öröksége, és a környék történelme.

Würzburg Bismarckturm

Hajókirándulások Würzburgból

A körkörös Majna-túrák mellett igen népszerű program az Astoria és a Barbarossa hajókkal történő hajókirándulás. A menetrend szerint közlekedő hajók Würzburg és Veitshöchheim között közlekednek, és az út irányonként kb. 45 percet vesz igénybe. A borkóstolással egybekötött esti körutazások pedig áprilistól októberig, a hónap utolsó szombatján indulnak, és két órát vesznek igénybe.

Hajókirándulások Würzburgból

Városnézés elektromos hintón

A városnézés stílusos módja a hintótúra, amely az első Benz típusú hintó másolata. A fényes sárgaréz járművel könnyedén megtekinthetők a fő látnivalók, a Szent Kilian-székesegyház, a Neumünster, az óváros, a Residenz és a Balthasar-Neumann sétány.

Würzburg zöld oázisai

Burkader See

Az óváros körül egy kiterjedt zöldövezet húzódik. A városközpontból a Régi Főhídon és a Burkader Toron átkelve egy idilli park található. Az egykori Burkader keringési csatorna helyén lévő kis tó és a denevér tanösvény kedvelt pihenőhely. Információs táblák vannak kihelyezve, amelyről megismerhető a denevérek élete, és a würzburgi élőhelyük.

Würzburg Burkader See

Japanischer Garten, és a Rosengarten mit Teepavillon

A két park Würzburg Zellerau kerületében található. Maga a Rózsapark a teapavilonnal 1927-ben létesült, és az 1990-es években kibővítették. A kert központi eleme a kör alakú pergolával határolt pavilon. A kis japánkertet 1979-ben alapították, közvetlen a Rózsapark mellett található, jó lehetőség a távol-keleti kertkultúrát közelről megismerni. Központi elemei a hidak a mini vízesésekkel, amelyek egy kis tóba ömlenek, valamint a kövek és sziklák, melyek a japánkertekben mély szimbolikus jelentőséggel bírnak.

würzburg japanischer garten

Fotók: Pixabay, Wikipedia, Wuerzburg.de, Tripadvisor.de, Hinter-dem-horizont.com

További utazási ötletek
Protaras Ciprus
Paphos utazás

Kapcsolódó cikkek: